Den bästa sajten för dig som ska eller funderar på att skaffa en ny gaming-PC, såväl stationär som laptop!

Bygga egen stationär gamingdator

Har du läst igenom innehållet under "köpa gamingdator" och kommit fram till att du vill ha en stationär speldator samt att du föredrar att skaffa lösa komponenter och bygga ihop gaming-PC:n själv/på egen hand? Då hoppas vi att denna guide kommer att hjälpa dig en bit på vägen! På den här sidan kommer vi att gå igenom de olika delarna i en stationär gamingdator och vad du ska tänka på när du väljer respektive komponent.

Grafikkort

Grafikkortet är den absolut viktigtaste komponenten i en speldator. Det är inte så konstigt eftersom spel generellt är väldigt grafikkrävande applikationer. Om du vill veta hur olika grafikkort står sig mot varandra är vårt tips att besöka SweClockers och deras tester av just grafikkort där de brukar ha något de kallar "prestandaindex".

Processor

Processorn (eller CPU som den även kallas) är förmodligen den näst viktigaste komponenten i en gaming-PC efter grafikkortet. Den är framför allt viktigt för dig som kör i upplösningen 1920x1080 och vill vara säker på att du alltid har väldigt hög FPS (144+). Observera att du fortfarande måste ha ett riktigt bra grafikkort. Kör du högre upplösning än 1920x1080 och/eller inte har så höga FPS-krav behöver du inte lägga så mycket pengar på processorn. Även de billigaste processorerna som finns idag är snabba nog. Det är viktigare att du lägger pengar på grafikkortet istället.

Internminne

När det kommer till internminne (eller RAM som det även kallas) så är kapaciteten betydligt viktigare än hastigheten. 16 GB är minimum i en gamingdator men eftersom RAM-minne i skrivande stund är relativt billiga är vårt tips att köpa 32 GB. Se bara till att du väljer rätt DDR-typ (DDR4/DDR5).

Lagring

En SSD är sedan länge en självklarhet i en speldator. Viktigt att tänka på är att välja en SSD med M.2-formfaktor då dessa är betydligt snabbare än 2.5"-enheter eftersom de använder sig av PCIe-gränssnitt. 1 TB räcker ofta gott men skadar aldrig med mer såklart. Inte ovanligt med spel som käkar 100 GB utrymme.

Moderkort

Moderkortet har inte jättestor påverkan på prestandan men bör ändå inte snålas alltför mycket på. Vi avråder från moderkort med AMD A-chipset och Intel H-chipset då dessa inte riktigt är anpassade för gaming. Viktigt är såklart att moderkortet har rätt formfaktor för processorn, stöd för de minnen du väljer samt stöd för M.2 SSD.

Nätaggregat

Vilket nätaggregat (PSU) du ska välja till din gaming-PC beror lite på vilket grafikkort du väljer. Krafullare grafikkort kräver mer ström vilket kräver ett starkare nätaggregat. Tipset är att återigen att besöka SweClockers och deras tester av just grafikkort där de brukar ha något de kallar "effektmätning". Nätaggregatets effekt bör ligga på ca 200W eller mer över den uppmätta strömförbrukningen. Något som är jätteviktigt att tänka är att se till att nätaggregatet är 80 plus-certifierat (helst 80+ Bronze eller bättre) då modeller som inte är det oftast är av dåligt kvalitet. Väljer du ett väldigt kraftfullt grafikkort behöver du även kontrolllera att nätaggregat har till tillräckligt med PCIe-kontakter, men följer du ovan rekommendationer så brukar de ha det.

Chassi

Vilket chassi du ska välja beror lite på vilken smak du har. Vissa föredrar ett mer stilrent utförande medan andra vill ha sidofönster och RGB-lysande fläktar. Undvik dock de allra billigaste modellerna då kvaliteten på dessa ofta är rätt kass.

Priser & Utbud

För att hitta priser och populära produkter rekommenderar vi att du tar hjälp av Prisjakt. Vill du ha ytterligare hjälp kanske någon på forumet på SweClockers kan hjälpa dig att sätta ihop ett paket med delar som passar bra tillsammans. Givetvis kan du även höra av dig till en datorbutik som t.ex. Inet som säkert kan hjälpa dig vidare. Inet brukar ha ett relativt brett och prisvärt sortiment av bra och billiga datorkomponenter samt en stor mängd annan utrustning för gamern!

Hellre köpa färdigbyggd gamingdator?

Då rekommenderar vi att du i första hand tar en närmare titt på Aguma Gaming-PC som du enklast hittar till genom att klicka på länken på denna sajts startsida. Med deras koncept kan du alltid vara säker på att du får bästa möjliga speldator under 10000 kr (även när andra har rea)! Det enkla gamingdator-valet! Dessutom finns möjligheten att konfigurera gaming-PC:n med bra tillval som t.ex. kraftfullare grafikkort och snabbare processor, vilket innebär att de förmodligen även har marknadens bästa speldator under 15000 och 20000 kr!

Denna sida uppdaterades senast 2023-12-10

Välkommen!

Varmt välkommen till köpa-speldator.se! Det här är den bästa sajten för dig som vill ha tips, info och råd inför ditt nya gamingdator-köp, oavsett om du funderar på att skaffa en bärbar eller en stationär gaming-PC! Letar du efter sistnämnda, har en budget på minst 10000 kr samt inte vill köpa lösa delar och bygga ihop speldatorn på egen hand? Då rekommenderar vi att du i första hand tar en närmare titt på Aguma Gamingdator som är en mycket prisvärd och bra dator för spel! Du hittar enklast till denna genom att klicka på länken till vänster (eller längst upp på denna sida om du använder mobil) eller genom att bara google "Aguma". Med deras koncept kan du alltid vara säker på att du får bästa möjliga gaming-PC under 10000 kr (även när andra har rea)! Det enkla speldator-valet! Dessutom finns möjligheten att konfigurera gamingdatorn med bra tillval som t.ex. kraftfullare grafikkort och snabbare processor, vilket innebär att de förmodligen även har marknadens bästa gaming-PC under t.ex. 15000 och 20000 kr!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)