Observera att denna artikel om att köpa speldator stationär fortfarande inte är klar. Vänligen gå till denna sajts "Hem" istället.
När du ska köpa en speldator stationär finns det oerhört många olika saker att tänka på. Det kan handla om olika priskrav, olika användningsområden och personliga prioriteringar som gör att frågan om vilken som är den bästa speldator stationär har lika många svar som utbudet av gaming datorer. De faktorer som du har att förhålla dig till varierar från extremt tekniska till mycket personliga, men alla kan ha lika stor betydelse. På denna sida kommer vi gå igenom de olika faktorerna som är bra att fundera över.
En av de största anledningarna till att man köper en speldator stationär framför en gaming dator är att man erhåller betydligt mer prestanda för stålarna. Eller, om du så vill, lika mycket prestanda till en mindre kostnad. Vill du lira spel eller arbeta med processorkrävande program och lagra ett stort antal filer så kan du köpa en speldator stationär och en stor extern skärm och erhålla betydligt snabbare processor, större mängd minne och snabbare grafikkort än vad du får med en gaming dator i likadan prisklass. Det beror bland annat på att processorn och chipset i en speldator stationär inte är den samma - här är inte tillverkaren tvungen att ta hänsyn till brist på utrymme, svårighet med nedkylning och krav på lägre elförbrukning på samma sätt.
Den andra stora fördelen med en speldator stationär är att de är enkla att uppgradera, bygga ut och förbättra funktionaliteten på. Kraven på en gaming dator blir kontinuerligt större och större, och en speldator stationär med några år på nacken kan redan börja kännas långsam och inte tillräckligt stark. Då finns det möjlighet att ganska enkelt stoppa in mer internminne, snabbare hårddisk, byta ut processorn mot en snabbare eller uppgradera grafikkortet.
I en speldator stationär har du utrymme för så kallade instickskort, där du kan montera in elektronik med ett stort antal olika funktioner, allt från bättre ljud och spelgrafik till tv-mottagare eller extra externa portar. En speldator stationär är i det fallet mer lika en gaming dator, där du eventuellt kan byta ut internminnet eller hårddisken, men inte särskilt mycket mer.
En betydelsefull fråga är givetvis hur mycket utrymme du har för en speldator stationär. Måste den stå på skrivbordet? Då kanske en gaming dator kan vara otymplig. I detta fall snackar en del tillverkare om "footprint", vilket kort och gott översatt syftar till den yta som en speldator stationär tar upp på bordet. En gaming dator har ett litet footprint och en speldator stationär har ett nästan obefintlig, då den inte upptar mer plats än den skärm man ändå behöver. Ju mindre en gaming dator är i volym desto mer får man kompromissa med möjligheter till bättre kylning, utbyggbarhet och bästa prestanda.