Den bästa sajten för dig som ska eller funderar på att skaffa en ny gaming-PC, såväl stationär som laptop!

Stationär speldator

Observera att denna artikel om att köpa stationär speldator fortfarande inte är klar. Vänligen gå till denna sajts startsida istället som du hittar till genom att klicka på länken ovan ("hem").

När du ska köpa en stationär speldator finns det oerhört många olika saker att tänka på. Det kan handla om olika priskrav, olika användningsområden och personliga prioriteringar som gör att frågan om vilken som är den bästa stationära speldatorn har lika många svar som utbudet av gamingdatorer. De faktorer som du har att förhålla dig till varierar från extremt tekniska till mycket personliga, men alla kan ha lika stor betydelse. På denna sida kommer vi gå igenom de olika faktorerna som är bra att fundera över.

Prestanda

En av de största anledningarna till att man köper en stationär speldator framför en bärbar gamingdator är att man erhåller betydligt mer prestanda för stålarna. Eller, om du så vill, lika mycket prestanda till en mindre kostnad. Vill du lira spel eller arbeta med processorkrävande program och lagra ett stort antal filer så kan du köpa en stationär speldator och en stor extern skärm och erhålla betydligt snabbare processor, större mängd minne och snabbare grafikkort än vad du får med en bärbar gamingdator i likadan prisklass. Det beror bland annat på att processorn och chipset i en stationär speldator inte är den samma - här är inte tillverkaren tvungen att ta hänsyn till brist på utrymme, svårighet med nedkylning och krav på lägre elförbrukning på samma sätt.

Funktionalitet

Den andra stora fördelen med en stationär speldator är att de är enkla att uppgradera, bygga ut och förbättra funktionaliteten på. Kraven på en gamingdator blir kontinuerligt större och större, och en stationär speldator med några år på nacken kan redan börja kännas långsam och inte tillräckligt stark. Då finns det möjlighet att ganska enkelt stoppa in mer internminne, snabbare hårddisk, byta ut processorn mot en snabbare eller uppgradera grafikkortet.

I en stationär speldator har du utrymme för så kallade instickskort, där du kan montera in elektronik med ett stort antal olika funktioner, allt från bättre ljud och spelgrafik till tv-mottagare eller extra externa portar. En stationär speldator är i det fallet betydligt mer praktisk jämfört med en bärbar gamingdator, där du eventuellt kan byta ut internminnet eller hårddisken, men inte särskilt mycket mer.

Utrymme

En betydelsefull fråga är givetvis hur mycket utrymme du har för en stationär speldator. Måste den stå på skrivbordet? Då kanske en gaming-desktop-PC kan vara otymplig. I detta fall snackar en del tillverkare om "footprint", vilket kort och gott översatt syftar till den yta som en stationär speldator tar upp på bordet. En gaming-desktop-PC har ett litet footprint och en bärbar gamingdator har ett nästan obefintlig, då den inte upptar mer plats än den skärm man ändå behöver. Ju mindre en spelator är i volym desto mer får man kompromissa med möjligheter till bättre kylning, utbyggbarhet och bästa prestanda.

Denna sida uppdaterades senast 2023-10-31

Välkommen!

Varmt välkommen till köpa-speldator.se! Det här är den bästa sajten för dig som vill ha tips, info och råd inför ditt nya gamingdator-köp, oavsett om du funderar på att skaffa en bärbar eller en stationär gaming-PC! Letar du efter sistnämnda, har en budget på minst 10000 kr samt inte vill köpa lösa delar och bygga ihop speldatorn på egen hand? Då rekommenderar vi att du i första hand tar en närmare titt på Aguma Gamingdator som är en mycket prisvärd och bra dator för spel! Du hittar enklast till denna genom att klicka på länken till vänster (eller längst upp på denna sida om du använder mobil) eller genom att bara google "Aguma". Med deras koncept kan du alltid vara säker på att du får bästa möjliga gaming-PC under 10000 kr (även när andra har rea)! Det enkla speldator-valet! Dessutom finns möjligheten att konfigurera gamingdatorn med bra tillval som t.ex. kraftfullare grafikkort och snabbare processor, vilket innebär att de förmodligen även har marknadens bästa gaming-PC under t.ex. 15000 och 20000 kr!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)